Bratislavské rožky
(Podľa receptu z časopisu Torty od mamy)
Cesto:
1/2 kg hladkej múky
175 g masla
1 dcl vody
25 g droždie
50 g jemného kryštálového cukru
5 g soli
10 g sušeného mlieka
1 vajce
Náplň orechová:
250 g mletých vlašských orechov
180 g kryštálového cukru
15 g strúhanky
10 g sušeného mlieka
5 g vanilkového cukru
5 g mletej škorice
15 g hrozienok
1 dcl vody
Suroviny zmiešame a zalejeme horúcou vodou alebo mliekom. Zmiešame a necháme aspoň 1 hodinu odpočívať. Sušené mlieko je možné nahradiť mliekom namiesto vody.
Príprava cesta:
Suroviny na prípravu cesta zmiesime dohromady, urobíme nelepivé cesto, ktoré necháme prikryté utierkou odpočívať 30-40 minút. Potom z cesta urobíme asi 30 guličiek a necháme ich 10 minút odpočívať. Následne guličky rozvalkáme do oválu a naplníme orechovou plnkou, stočíme a zahneme do tvaru rožteka. Rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom, necháme obschnúť na vzdušnom mieste tak, aby glazúra nelepila a potom znovu natrieme a následne necháme rožky na teplejšom mieste na 20-25 minút nakysnúť, aby nám glazúra popraskala (mramorovala). Pečieme pri teplote okolo 200 stupnov C asi 15 minút. Mne sa mramorovanie celkom nepodarilo, ale chuťovo boli veľmi dobré.