Chutné medovníčky
Potrebujeme:
3 vajíčka
200 g práškového cukru
6 lyžíc rozpusteného medu
100 g margarínu (Palmarín alebo Helia)
600 g hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička prášku do medovníka
1,5 lyžičky škorice
1 lyžička rozdrvených a preosiatych klinčekov
Postup:
Vajíčka, práškový cukor a margarín dobre vymiešame, potom primiešame med a korenie. Múku preosejeme, primiešame sódu bikarbónu a prášok do medovníka, vlejeme tekutú zmes a rukou dobre vypracujeme. Cesto zabalíme do mikroténovej fólie a dáme na chladné miesto odstáť na 24 hodín. Pred pečením dáme cesto na 2-3 hodiny do teplej miestnosti. Potom ho premiesime, na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm a vykrajujeme tvary podľa vlastného uváženia. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme na 200-220 stupňov celzia. Ak chceme aby medovníčky boli lesklé, hneď po vytiahnutí z rúry ich natrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžu sa natrieť aj pred uložením do rúry. Ja tak robím najčastejšie.