Citrónové žabky
Citrónové žabky
(Linecké cesto s citrónovou plnkou a citrónovou polevou - veľmi osviežujúce a chutné)
Cesto:
25 dkg palmarínu (alebo masla)
37 dkg hladkej múky
9 dkg práškového cukru
2 žĺtka
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
Všetko zmiešať, nechať odstáť do druhého dňa v chlade, potom vykrajovať žabky, prípadne iné tvary podľa potreby a dať upiecť.
Plnka:
300 ml tekutiny (šťava z dvoch malých citrónov + doliať vodou do 300 ml)
125 dkg masla
150 dkg práškového cukru
1 zlatý klas
1 vanilkový cukor
Zlatý klas uvaríme vo vode s citrónom, za stáleho miešania ochladíme. Maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom a postupne pridávame ochladený puding. Touto plnkou zlepíme pripravené žabky.
Citrónová poleva:
2 lyžice citrónovej šťavy
200 dkg práškového cukru
2 lyžice horúcej vody
Vodu s citrónovou šťavou dáme do misky, postupne pridávame cukor až vznikne hustejšia konzistencia, ktorou natierame zlepené žabky. Ak je potrebné pridáme cukor alebo horúcu vodu.